Jan Cunenpark Oss
07/072019

Golden Earring rockt al meer dan vijftig jaar en 1 juli ook in Oss

Het Jan Cunenpark schudt op zondag 1 juli goed op zijn grondvesten als de Nederlandse rocksensatie Golden Earring het podium bestijgt. De viermans formatie is het meesterbrein achter nummers als Radar Love en When The Lady Smiles en gaat al decennia mee. Een korte terugblik naar het begin van de band en zijn internationale successen tot nu.

Begin jaren zestig ontstaat bij Haagse buurjongens George Kooymans en Rinus Gerritsen het idee om een band te starten, voortgevloeid uit hun gemeenschappelijke belangstelling voor muziek. De naam: The Tornadoes. Een andere band blijkt dezelfde naam te dragen waardoor de naam wordt gewijzigd naar The Golden Earrings, een knipoog naar een nummer van Engelse band The Hunters.

Radar Love
De interesse van Freddy Haayen, manager en producer van de band, wordt aangewakkerd na een optreden op de Scheveningse Pier. Haayen zorgt ervoor dat The Golden Earrings een contract in de wacht sleept bij platenmaatschappij Polydor. In 1965 brengt The Golden Earrings zijn eerste album Just Earrings uit met de single Please Go. Een groot succes. De band weet zich rap in de Nederlandse popscene te spelen. In 1967 maakt zanger Frans Krassenburg plaats voor Barry Hay. Met zijn komst wordt de verandering van het geluid naar wat ruigere rockmuziek verder ingezet en zet de band voor het eerst in 1969 zijn schreden op Amerikaanse podia. Rond die tijd verandert de band zijn naam naar Golden Earring. Drummer Cesar Zuiderwijk maakt het kwartet met zijn komst in 1970 compleet, zoals we dat tot op de dag van vandaag kennen. In de daaropvolgende jaren groeit het succes van de Golden Earring. De band treedt veel op en toert door Europa. Het album Moontan – dat in 1973 verschijnt – is een regelrechte hit. De eerste single van het plaatwerk Radar Love wordt een groot succes in Nederland, Europa en Amerika. Hierdoor steekt de band de oceaan weer over en staat op de bühne met bands als Aerosmith en Santana in Amerika.

Bonk energie
De albums die volgen, ontvangen wisselend succes. Als de band na 20 jaar wil stoppen, maakt het in 1982 een grootse comeback met de single Twilight Zone en de plaat Cut. De plaat slaat aan in Amerika. De bijbehorende videoclip – geregisseerd door Dick Maas – wordt vaak op muziekzender MTV vertoond. Ook het vervolgalbum N.E.W.S en de single When The Lady Smiles kennen succes. In de jaren ’90 en het millennium brengt Golden Earring diverse albums uit. De laatste albums in deze reeks zijn Tits ‘n Ass uit 2012 en The Hague in 2015, ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van de band. De band beschikt naast muzikale records ook over de fraaie records van een van de langst bestaand bands ter wereld en oudste nog bestaande rockband, die het deelt met Nederlandse popgroep de Bintangs. Het toont het plezier van Golden Earring aan, dat decennia na de oprichting van de band nog maandelijks met een bonk energie op de planken staat en het dak eraf speelt.

Kaartverkoop
Het gaat hard met de kaartverkoop voor Muze Misse. Tickets zijn hier te koop bij de CDkiosk in De Schakel, Taverne da Silva in de Peperstraat, alle Primera-winkels en in Berghem bij Roots in de Sint Willibrordusstraat. Als er op 1 juli tijdens de dag van het festival nog kaarten zijn, zijn die voor 40 euro te koop bij de dagkassa in het Jan Cunenpark.

Dit artikel is eerder verschenen in Weekblad Regio Oss en op https://www.kliknieuws.nl